Futó edzések

Milyen technikával fussunk?
MosesVéleményünk szerint a jó technika gyors és kíméli a testet, azaz sérülések nélkül tudunk fejlődni vele és minél kevesebb energiabefektetéssel jár. Nézzük meg röviden mit mondanak azok akik megvizsgálták a témakört részletesen. Egyrészt azzal kell kezdeni, hogy sokan sétából kezdünk el futni, azaz előrelépünk sarokra amivel egy hátra irányuló erő keletkezik ami lassít minket. Másrészt vannak akik túl nagyot lépnek, erőből futnak és nagy terhelés éri mind az izomzatot mind az ízületek. Harmadrészt a testünk kezünk, fejünk kezünk mozgása nem optimális azaz vagy törzsizmaink nem elég erősek vagy a rossz lábtechnika kompenzálását végezzük vele. Folytathatjuk a sort a légzés technikájának fontosságával és azzal, hogy összhangban legyen a lépésekkel. Továbbá az is gond ha túlságosan föl le ugrálunk előrehaladás helyett. Van még néhány apróság de jól érzékelhető, hogy már így is bonyolult a téma eléggé és nem az célunk, hogy összekeverjünk benneteket. Ezért nézzünk a sok beszéd helyett pár videót hogyan futnak a jók.
Az első videóban Moses Mosop futásában figyelhetjük, hogy percenkét 192 lép, enyhén a talp közepének külsejével fog talajt, rettentő rövid ideig van a lába földön valamint amikor lelép a talajra  a lába pont az álla alatt van és nem maga előtt, azonban mikor ellép a talajról a sarka akár egy méterrel a feje mögött van. Nem pattog fel-le fölöslegesen, az energiájának nagy része az előrehaladást segíti: Videó
A második videóban Dibaba mutatja meg a hölgyeknek, hogy kell 3 perc közeli iramban futni illetve megmutatja azt a hatékony technikát amivel ez hosszabb távon is fenntartható. Videó 2
A 3. videónkat a sérülések miatt rakjuk be nektek. Tudjátok miért tudnak egyesek 200 kilométert futni (itt most a futásra gondoljatok ne a lassúbb kocogásra) egy héten sérülés nélkül? Tudjátok, hogy sokan közepes iramú futásoktól is lesérülnek már heti pár 10 kilométertől is? Mi lehet a különbség a testsúlyon, rendszerességen, túlterhelésen, rossz cipőn,étkezésen, izommerevségen túl??? Az egyik legnagyobb titok a talajfogás, leegyszerűsítve a lábfej éri először a földet és csak utána a sarok! Nem egyszerű átszokni erre a technikára de megéri! És nézzük a 3. Videót!
A kérdés már csak az, hogy Ti hogyan tudjátok mindezt megvalósítani?
Magatoktól elkezdhettek próbálkozni javítgatni a technikát, megpróbálni javítani a lelépést változtatni a karmunkán vagy lazítani a megfelelő izmokat de akármennyire is igyekeztek nem tudjátok magatokat kívülről nézni és megítélni objektíven a helyzetet. Ezért mindenképpen tanácsoljuk, hogy vegyétek fel velünk a kapcsolatot és akár a futóklubban közös futásokon vegyetek részt akár egyéni órákat tudunk nektek ajánlani triatlon illetve futó edzőknél.

Futóedzések a XX. és XXIII kerületben

Közös futó edzéseinket minden héten szerdán 18.00-tól és szombaton 10.00-tól tartjuk a XX.XXIII. kerületben a Duna parton. Várunk teljesen kezdő kocogó és haladó futókat is! Ugyanis 2015-től teljesen 2-3 km-rel kezdő futóknak is tartok edzéseket!

Csoportunk az F-es oldalon: http://www.facebook.com/groups/383018741714257/