Áfonya

Áfonya, Fekete ribizli, Fekete berkenye koncentrátum

3500 Ft/ doboz (700Cm3) 

A termék egyedi technológiára épülő vákumszárítással készülnek, instant por formában kerülnek forgalomba. A speciális vákumszárítási eljárásnak köszönhetően megmaradnak az eredeti íz, zamat és aroma, az  illat és a színanyagok, valamint a vitaminok, a makro- és mikroelemek, és a biológiailag aktív összetevők döntő többsége, koncentrált formában. Cukor,  szintetikus adalékanyagok, színezékek  hozzáadása nélkül készül. 

Mit tudunk az Áfonyáról (Vaccinium myrtillus)? 

Szakirodalmi adatok alapján az Áfonya az egyik legértékesebb biológiai hatóanyagokat tartalmazó gyümölcsünk. Több féle fajtáját ismerjük, amelyek között vannak termesztett vagy vadon termő fajták egyaránt. Kiemelkedõen magas a kálium tartalma, van benne továbbá kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor. Ezenkívül tartalmaz különféle gyümölcs savakat ( pl.almasav, citromsav), cukrot, pektint, flavonoid- és iridoid vegyületeket, termése pedig antociánokat (legfontosabb a mirtillin), C-, B1 vitamint valamint az A-vitamin provitaminját, és niacint is.

Ezen összetevőinek köszönheti az áfonya az összehúzó (adstringens), az antibakteriális, az antioxidáns és a vizelethajtó hatást. Vérkeringési zavarokban, így az artériákkal és a vénákkal kapcsolatos rendellenességekben, a mikroszkopikus vérzékenység esetén, visszértágulatoknál a benne levő mirtillin javítja a vénák és az artériák falának rugalmasságát, legalábbis hozzájárul ennek fenntartásához, csökkenti a hajszálerek törékenységét. A bõrbetegségek, különféle kiütések a máj mûködésével függhetnek össze, az pedig azzal, amit fogyasztunk, illetve a vér állapotával. Az áfonya jó vértisztító, azért gyógyítólag hat az ekcéma, kiütés, pikkelysömör stb. kellemetlen betegségekben. A látószervünk különféle betegségeinél (szürkületi vakság, szürke hályog, zöld hályog, cukorbajból eredõ látási zavarok, stb) is eredményesen használható.

A növényi fenolok és különösen az étrendi flavonoidok iránt egyre inkább fokozódik az érdeklődés, ami elsősorban az egészségünk fenntartásában feltételezett funkcionális szerepüknek köszönhető. Kísérleti úton, antimikrobiális tesztekben is igazolták, hogy a flavon, a kvercetin és a naringenin különféle kórokozók szaporodását gátolja. 

Az áfonya jótékony hatásai miatt az alábbi esetekben ajánlható 

Gyakori húgyúti fertőzésben szenvedőnek, vagy arra hajlamosnak

Vesekőképződésre hajlamosnak vagy akinek vesehomokja van,

Vizeletpangás esetén,

Érbetegségre való hajlam esetén,

Magas vérnyomás esetén,

Bélhurut, hasmenés esetén,

Látásjavítás céljából

Bőrbetegségek és a bőrkiütések esetén

 

Mit tudunk a Feketeribizliről (Ribes nigru)?

Szakirodalmi leírások szerint a Feketeribizli hatóanyagait nyomelemek, flavonoidok, illóolajok, cseranyagok, rutin, és B-, C-, P-vitamin alkotják. Élettani hatásai közül ismert vizelethajtó, enyhe vérnyomáscsökkentő, köszvényes és reumás panaszokat enyhítő, vértisztító és izzasztó hatása, ezért hólyag, vese és prosztatabetegségek tüneteinek enyhítésére, reumás panaszok esetén valamint vérnyomás csökkentésére is használják.

A feketeribizli elhízott embereknél növeli a vizelet kiválasztását, fokozza az epe termelését. Ezáltal a szervezetben gyorsabban zajlik az égés, csökken a testsúly. A feketeribizli ásványi sói semlegesítik a savas bomlástermékeket, és megkönnyítik a szívizom jobb összehúzódását. A könnyen emészthető cukrok és a szerves savak elégésükkor lúgosítják a szervezetet, ugyanakkor elégetik az anyagcsere bomlástermékeinek egész sorát. A C- és P-vitamin a cukrokkal együtt erősíti a szívet, javítja a máj, az anyagcsere, a szívizom és a központi idegrendszer működését, csökkenti a stresszt.

Az antocián növényi festékanyagok influenza esetén frissítő hatásúak, egyben anti-oxidáns hatásuk is jelentős. Nagy antocián tartalmú gyümölcseink a feketeribizlin kívül az áfonya és a piros szőlő.

Már az ókori rómaiak is termesztették, köszvénybogyónak hívták, mert orvosaik e betegségre, valamint vértisztítóként és reuma ellen javasolták a betegeknek. A mai korszerű laboratóriumi analitikai módszerek kiderítették, hogy olyan életfontosságú hatóanyagokat tartalmaz, amelyeknek érfalvédő, érelmeszesedést gátló, vérnyomáscsökkentő hatása van. Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a magas triglicerid- és koleszterinszint, vízhajtó tulajdonsága révén jó méregtelenítő, fokozza a nátriumürítést, de a fontos káliumot a szervezetben hagyja. Alkalikussá teszi a vizeletet, oldja a húgykősav sóit, ezért ajánlott a reuma és köszvény gyógyításában. Magas C-vitamin tartalma segít az influenza elleni védekezésben, az immunrendszer erősítésében, a fáradtságérzet leküzdésében. Óvja a sejteket a rákos folyamatoktól. Vas-, mangán- és réztartalmának köszönhetően növekszik a vörösvértestek és a hemoglobin mennyisége, ennek köszönhetően a gyermekek és nők vashiányos vérszegénységének kiváló természetes gyógyszere. B-vitamin tartalma idegvédő hatású. 

Mit tudunk a  Fekete berkenyéről (Aronia melanocarpa)? 

            Szakirodalmi leírások szerint a Fekete berkenye antocianin és proantocianidin tartalma rendkívül magas (480-510 mg/100g), ezenkívül karotinoidokban gazdag, C vitamin tartalma pedig a feketeribizli után következik. Az antocianinok a gyümölcsökben, zöldségekben előforduló nagyon erős antioxidáns hatással bíró vegyületek., ezért a fekete berkenye hatékonyan képes védeni a szervezet különféle sejtjeit és szöveteit a szabadgyökök károsító hatása ellen. Más vegyületei hatékony tágítják az artériás ereket, így a magas vérnyomásban szenvedők számára különösen ajánlott fogyasztása. Értágító hatása mellet a vérrög képződést is gátolja, segít a trombózis megelőzésében. A kutatások eredményei alapján ötször erősebb védő hatása van a vizeletkiválasztó rendszer megbetegedéseinek kialakulásában, mint a vörös áfonyának. Prosztata bántalmakra ezért kifejezetten ajánlott. Olyan vegyületeket is tartalmaz, ami csökkenti a magas koleszterin szint kialakulását. Esszenciális zsírsav tartalma gátolja a bőr hámsejtjeinek korai öregedését.

A fentieken kívül említésre méltó még az immunrendszerre gyakorolt kedvező hatása, valamint általános erősítő, tonizáló hatása is.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük